Monday, November 12, 2012

Kerja banyak, masa tak cukup!

Assalam. Keif kum ? Apa khabar semua ? How are you? Moga sihat iman dan hati.

Hari ini, nak kongsi pasal masa. MASA! hmmm, ramai yang hadapi masalah dengan masa.Kerja banyak, masa tak cukup. Masa banyak tapi tak tahu mana nak aturkan. Masa wajib diisi dengan perkara berfaedah.
Sekarang ni, saya nak kongsikan tentang KERJA BANYAK, MASA TAK CUKUP. Saya pun menghadapi masalah yang sama.Kerja yang datang pada waktu yang sama menyebabkan kita pening nak uruskan yang mana dahulu. Silap-silap , boleh migrain kalau tak pandai uruskan masalah ni ( untuk sesiapa yang ada migrain lah ).

Hidup sebagai pelajar yang sibuk dengan study, program-program persatuan, kerja-kerja  persatuan. Sangat penting untuk BIJAK menguruskan kerja yang banyak dengan masa yang tak cukup ini.

So, kita kena ada strategi yang berkesan ! Antaranya tipsnya ialah...

1) Bukan semua menangguh kerja itu tidak baik tetapi awak semua kena bijak mengenal pasti beberapa tugasan yang penting dan perlu diberi keutamaan.

2) Ada ketikanya , tidak tahu hendak memulakan sesuatu kerja.Pemikiran bercelaru. Ketika inilah kita perlu bertanya pada diri sendiri. " APAKAH PERKARA YANG PALING PENTING PATUT DILAKUKAN SEKARANG ??

3) Ada orang yang cenderung untuk melaksanakan semua tugasan dan kerja yang ada. Memang benar sekiranya kerja siap , pastinya merasa lega. Tapi , perlu diingat bahawa jika beban kerja melebihi kemampuan, hasilnya tidak berkesan. Mesti kita takkan berpuas hati dengan hasil kerja yang tak berkualiti.

Hasil kerja yang baik datangnya daripada usaha YANG TELITI dan FOKUS.

4) Sepanjang hari, kita tidak akan bertenaga sepenuhnya. Adakalanya akan berasa letih selepas seharian di universiti atau sekolah.Apabila kita bertenaga, banyak aktiviti yang boleh dijalankan. Bagi memastikan tenaga kita dioptimumkan.

Pastikan tugasan penting dilaksanakan ketika anda berada dalam keadaan benar-benar bertenaga dan bersemangat.Jika keadaan sudah menjadi lemah, lakukan perkara mudah seperti membaca bahan ringan atau melakukan riadah.

5) Banyakkanlah berkomunikasi untuk 'adjust' dan mengubah masa jika perlu.Komunikasi adalah faktor yang amat penting dalam pengurusan masa. Komunikasi juga memberi implikasi yang amat besar jika kita tidak dapat menggunakan dengan berkesan dan terbaik.


Tulah antara tipsnya, dulu mula2 saya dapat tips, terasa disuluh cahaya ke arah jalan yang betul. Cewah! Yelah sangat pening nak menguruskan kerja yang banyak yang datang pada waktu yang sama.

TETAPI kena ingat, meskipun berjuta tips pun kita tahu, tapi kita tak buat dan cuba aturkan. Takkan menjadilah jawabnya.

Muslim itu sibuk dan muslim itu harus tahu bagaimana mengatur urusannya. Dua muwasafat tarbiyah yang berkaitan dengan isu yang kita bincang ni adalah TERSUSUN URUSAN dan SANGAT MENJAGA WAKTU.


Jadi, insyaAllah, moga-moga tips-tips mampu mnjadikan kita muslim yang tersusun urusannya. Yeah! So , apa lagi ? Kerja banyak kan? Pergi buat kerja tu... !  Hehehe..

Moga dapat manfaat dari warkah cinta ni yer.. 

p/s : Nak tulis blog pun, bagai nak rak cari masa. Alhamdulillah, hari ni berjaya memeriahkan krik krik yang selama ini bermaharajalela di blogku ini.. 

Hauri Islam
Irbid, Jordan

No comments:

Post a Comment