Wednesday, February 27, 2013

Tak boleh awak suka apa yang saya suka ?

Dalam kehidupan seharian kita, kita pasti akan terlihat pelbagai perbezaan.

Banyak, dan terlalu banyak perbezaan. Seriously!

Dan kita perlu menerima perbezaan itu seadanya,kita tak mampu untuk menahan arus perbezaan dan menukarkannya menjadi persamaan.

Oleh kerana , perbezaan itu terlalu am, jadi saya kecilkan skop perbezaan yang ingin saya " bedah " pada hari ini. Jom kita bedah!

Perbezaan yang saya ingin cakap adalah perbezaan yang cukup ringkas daripada segi KESUKAAN atau KEGEMARAN. Contohnya, kegemaran daripada segi WARNA, MAKANAN , HOBI, CITA-CITA dan sewaktu dengannya.

Jadi jangan bayangkan perbezaan sifat , kaum, atau benda lain. ok.

*Jap, sebelum tu, nak minta maaf kalau rasa serabut dengan terlalu banyak perkataan " PERBEZAAN " ,sebab itu topik kita hari ni.. hehe


Tak perlu nak olah banyak-banyak, kita semua tahu semua ada kegemaran sendiri.

Cik A suka warna kuning dan suka makan masakan melayu, tak suka pedas, Cik A juga seorang yang feminin , suka pakai baju kurung. Kat rumah, pakai siap pakai kain batik lagi. Mak ai, ayu betul! Hobi pula suka menjahit dan memasak.Aduhai , boleh jadi calon isteri solehah!

Datanglah pulak Cik B , yang suka warna hijau dan suka makanan melayu jugak , tapi suka sangat pedas, kalau makan tu, mahu tak semangkuk sambal dia santap. Cik B seorang yang simple , pakaian ape jua OK asalkan menutup aurat. Tak memilih. Kain batik, memang tak pandai nak melibasnya. Hobi pula membaca dan mengumpul setem. Ada lagi orang yang kumpul setem zaman ni?? haha. Apa pun, itulah Cik B.


Kita lihat bagaimana berBEZAnya mereka. Cuba bayangkan mereka tinggal bersama ? Bolehkah mereka menerima yang mereka tak sama ? Cik A tak boleh memaksa Cik B suka apa yang dia suka. Tak boleh nak ubah warna kesukaan Cik B, daripada warna hijau ke warna kuning. Tak boleh..

Dan Cik B tak boleh nak paksa Cik A makan makanan pedas. Sebab dia tak suka. Kesian Cik A , mahu berjag-jag minum air nak cover kepedasan.


Itulah yang saya cuba sampaikan, kita boleh mengajak orang lain menyukai apa yang suka tapi kami tidak boleh MEMAKSA orang lain menyukai apa yang kita suka.

Itu hanya akan membuat orang itu marah atau geram dengan kita.

So, perlahan-lahan cuba terima perbezaan yang terlalu banyak di sekeliling kita. :)

Actually, hidup tanpa perbezaan ni bosan , yelah , cuba bayangkan, kalau pelangi satu warna sahaja, mesti tak cantik . Jalinan warna yang berlainan itu yang menzahirkan kecantikan pelangi itu. Kan ?Kalaulah semua manusia ni sama , suka warna yang sama, suka makanan sama, mesti tak best kan ?

Yelah tak keluarlah coklat pelbagai rasa, air pelbagai jenama. Kan ? Peliknya kalau semua benda sama sahaja. Serius pelik .

So, persoalan " Bolehkah awak suka apa yang saya suka ? " tak sepatutnya wujud.

Saling menerima sudah cukup meskipun kita menyukai benda berbeza.bebelanjiwa: Moga aku bisa menerima jua. Amin. 


Hauri Islam
Irbid, Jordan


No comments:

Post a Comment