Wednesday, August 1, 2012

Awak, kenapa saya tak TENANG???

Alhamdulillah.. 14 Ramadhan masih menjadi milik kita , kalau Malaysia 13 Ramadhan.. (Jordan puasa awal sehari daripada Malaysia, matematik saya A masa SPM..:))

Lafaz tahmid pastinya harus menjadi alunan bibir ini, bukan ? Terlalu banyak kurniaan yang telah dihadiahkan kepada kita. Sehingga kadangkala kita terlupa betapa bernilainya hadiah itu, dan bila ia menghilang pergi, barulah kita mengerti betapa kita memerlukan ia.

Mungkin ada di antara kita yang pernah merasai hadiah KETENANGAN , dan pernah merasai kehilangannya.
Kadangkala, dada terasa sesak, tak senang duduk, minda terasa mampat, emosi menjadi hangat, mengundang hiba.Tangan berkali-kali menepuk dada seolah-olah bertanya mengapa diri kita merasa begitu. 
Mengapa kita tidak TENANG ? Seolah-olah terhijab segala rasa. Tika itu, terasa mahu menjerit sepuas-puasnya. ( tapi yelah takkan nak menjerit depan orang kan.. nanti dihantarnya ke balai polis kerana menganggu ketenteraman awam


wHErE iS mY PeAcE tAbLet????


Saya nak tanya, kalau awak tak tenang , awak akan buat apa? ( saya tanya awak yang sedang bacalah ^^ )

Adakah awak akan duduk bersendirian,tutup pintu , tutup tingkap, bertapa , menarik nafas dalam-dalam sambil menyeru dalam hati ," Wahai ketenangan, datanglah kepadaku ?

Adakah awak akan luahkan pada sahabat ," eh, kenapa ah hari ni aku serabut je? Tak tenang . Asyik nak marah je, kalau boleh dengan engkau sekali, aku nak marah," ?

Adakah awak akan dengar lagu yang awak rasa boleh membawa ketenangan , " You are not alone, and i will be with you .. lalala , lagu Michael Jackson?

Setelah apa yang awak buat, adakah awak tenang ????

Jawabnya, YA! atau ERRRRR... ?

Sebenarnya, kita semua lupa yang ketenangan yang hakiki itu datang dari ALLAH.. sedangkan rasa cinta itu datang darinya, apatah lagi ketenangan. Ya, Allah yang mendamparkan ketenangan pada jiwa.
"Alah, cliche btul jawapan tu, memanglah ketenangan tu datang dari Tuhan.Semua orang tahu,"
Tapi pernah tak kita cuba betul-betul meminta dariNYA ketenangan itu?


Mintalah padaNYA, 
Beramallah keranaNYA, 
Jalanilah hidup keranaNYA, 
Mulakanlah hari dengan namaNYA..
 Pasti tenang itu dirasa! 
Ragu ? Cubalah...
 Biasakan memulakan sesuatu dengan niat dan amal yang baik, insyaAllah, tenang pasti menjelma..

Contohnya, di bulan Ramadhan ini, pastikan kita bersahur, bukan kuantiti makan yang dikira, tapi berkatnya didamba,lanjutkan dengan solat sunat sebelum Subuh, seterusnya solat subuh berjemaah, dan akhirnya membaca Quran. InsyaAllah, puasa yang dijalani terasa ringan dan nikmat.

Namun, jangan permulaannya sahaja yang baik, jangan lupa pertengahan dan pengakhirannya. Iringi semuanya dengan namaNYA." Oleh itu, ingatlah kepadaKU, nescaya AKU ingat pula kepadamu "
Surah Al Baqarah, ayat 152

Mungkin ada yang akan cakap, " Senang ah cakap,ingat senang ke ketenangan tu nak datang,"

Apa kata kita cuba sama-sama? InsyaAllah, Allah takkan mengecewakan hambanya yang mengerjakan ma'ruf kerana Dia.

p/s : Saya ajak dengan penuh rasa cinta. Awak semua tak nak ke sambut rasa cinta saya ni?..:) ( cyap warna pink lagi tulisan ni.. tanda bodek melampau,, hehe )


Hauri Islam
Irbid, Jordan2 comments:

  1. alhamdlillah.. untk mndpt ketenangan yang hakiki,prrlulah menjaga hati..;)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul2, sangat perlu mnjga hati. jika hati jernih, insyaAllah, tenang sntiasa ada. :)

      Delete